Drożdżowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek ciepłego mleka zrobić zaczyn. Odstawić.
Roztopić margarynę, dodać resztę mleka, podgrzać.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zioła, 1/2 jajka, margarynę roztopioną z mlekiem i zaczyn. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować, kroić paski o szerokości 1 cm.
Złączyć 3 paski, zapleść warkocz, tak samo zrobić z resztą ciasta.
Odstawić na 10 min, posmarować resztą jajka, posypać makiem i słonecznikiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok 15 min.
Podawać z czerwonym barszczykiem lub jakąś pikantną zupą.
Komentarze