Drożdżowe warkocze

4.51 (191 ocen)

...

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 szkl. mleka
    1/4 margaryny
    50 g drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

    Do posypania:
    mak
    słonecznik

Wystaw ocenę:

4.51 (191 ocen)

Drożdżowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek ciepłego mleka zrobić zaczyn. Odstawić.
    Roztopić margarynę, dodać resztę mleka, podgrzać.
    Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zioła, 1/2 jajka, margarynę roztopioną z mlekiem i zaczyn. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
    Ciasto rozwałkować, kroić paski o szerokości 1 cm.
    Złączyć 3 paski, zapleść warkocz, tak samo zrobić z resztą ciasta.
    Odstawić na 10 min, posmarować resztą jajka, posypać makiem i słonecznikiem.
    Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok 15 min.

    Podawać z czerwonym barszczykiem lub jakąś pikantną zupą.

Porady

można posypać również sezamem, płatkami owsianymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować