Warkocze drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn: rozkruszyć drożdże, posypać je cukrem i wymieszać. Wlać ciepłe mleko i wsypać mąkę,wymieszać, aż grudki znikną. Przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce na 30 minut, aż rozczyn "ruszy". Do rondelka wlać mleko i wodę,dodać miód, podgrzewać, cały czas mieszając, aż miód się rozpuści. Do miski przesiać mąkę,dać sól,wsypać mak (ja nie dałam). Dodać masło, wlać rozczyn oraz letnie mleko z wodą i miodem. Wyrobić ciasto,jeśli będzie się kleić, podsypać mąką. Z wyrobionego dobrze ciasta ulepić kulę, którą włożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1,5h.Po tym czasie podsypać ciasto mąką i ponownie krótko wyrobić. Podzielić je na 4 części,każdą z nich podzielić na pół i z każdej wałkować cienkie wałeczki (około 40cm)i lepić warkocze z dwóch wałeczków, skleić ich końce, lekko dociskając. W sumie powstają 4 warkocze o długości mniej więcej 35cm,ale można też uformować okrągłe bułeczki,wianuszki lub paluchy.Ułożyć je w odstępach na natłuszczonej blaszce i odstawić na ok 1/2 godz. by ładnie podrosły. Warkocze posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem z wierzchu. Piec w 200 stopniach (z termoobiegiem) przez 12-15 minut (uważajcie, żeby za bardzo nie spiekły się z wierzchu).Ja piekłam w 180 stopniach i grzanie góra-dół.Wyjąć i przełożyć na kratkę, do wystygnięcia
Komentarze