Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Doskonale smakujące ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z budyniem i śliwkami z kompotu, na każdą okazję można upiec............SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • suche drożdże 7 gram 1 opakowanie,
    mąka tortowa 50 dag,
    sól 1 szczypta,
    cukier 3/4 szklanki,
    cukier wanilinowy 1 opakowanie,
    jajka 3 sztuki "L",
    palma 100 gram stopiona,
    mleko 1,5 szklanki

    mleko 850 ml,
    cukier 3 łyżki,
    masło 1 łyżka,
    budyń malinowy 2 opakowania,
    śliwki z kompotu 2 szklanki

    kruszonka: mąka krupczatka 2 szklanki,
    palma 12,5 dag miękka,
    cukier 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach 1. Do misy robota wsypać cukier, mąkę przesianą, szczyptę soli, suche drożdże, cukier wanilinowy i wymieszać.
  • Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach 2. Do suchych składników wbić jajka, wlać stopioną palmę z mlekiem (do gorącego tłuszczu wlewam zimne mleko i można od razu dać do ciasta), hakiem robota wyrabiać ciasto około 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    Mleko 850 ml-połowę mleka zagotować z masłem, cukrem, budynie wymieszać w reszcie mleka i wlać do gotującego się mleka, mieszać do zagęszczenia budyniu, wystudzić na lekko letni.
  • Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach 3. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, wygładzić wierzch ciasta.
  • Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach 4. Na ciasto dodać łyżką porcje budyniu, dodać osączone śliwki z kompotu.
  • Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach 5. Z podanych składników utrzeć kruszonkę i posypać nią ciasto.
  • Z budyniem drożdżowe ciasto na suchych drożdżach 6. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki drożdżowe Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować