Drożdżowe bułeczki-łodzie z jajkiem

4.5 (154 ocen)

Idealne na śniadanie. Proponuję podać z pikantnym ketchupem.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    30 g drożdży
    1 łyżka cukru
    2 jajka
    3/4 szkl śmietany
    50 ml oleju słonecznikowego
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    6 jajek
    400 g sera żółtego
    pieprz
    sól

    jajko do smarowania
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Drożdżowe bułeczki-łodzie z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże posypać cukrem i wymieszać. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby było zbyt twarde dodać odrobinę wody. Zostawić w cieple na godzinę.
  • Ciasto podzielone 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części.
  • Koło z serem 3. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy ok. 23 cm. Na środku rozłożyć starty ser.
  • Formowanie łódki 4. Zwijać, formując kształt łodzi.
  • Gotowe do pieczenia 5. Dobrze zlepić końce i posmarować jajkiem.
  • Gotowe łodzie z jajkiem 6. Piec 25 minut w temp. 180 stopni. Po dziesięciu minutach wyjąć blachę z piekarnika, do każdej łodzi wbić jajko, posypać solą i pieprzem i piec dalej do zrumienienia. Białko powinno być dobrze ścięte, a żółtko miękkie. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować