Drożdżowe kapuśniaczki do barszczu

4.5 (153 ocen)

Pyszny dodatek do barszczu

Składniki:

  • Składniki ciasto :

    600g mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    sól
    1 łyżka cukru
    2 jajka
    30g świeżych drożdży
    50g miękkiego masła
    masło do posmarowania kapuśniaczków

    Składniki farsz :

    300g pieczarek
    800g - 1 kg kapusty kiszonej
    sól
    pieprz
    2 cebule
    kminek mielony
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Drożdżowe kapuśniaczki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe kapuśniaczki do barszczu 1. Do miski wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe mleko podgrzej i wrzuć masło, tak aby się rozpuściło. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie. Wlej zaczyn, mleko z masłem, rozbełtane jajka i wsyp sól. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • 2. Cebulę posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę. Podsmaż chwilę. Dodaj pieczarki i smaż aż całkowicie odparuje woda. Kapustę odciśnij i posiekaj. Dodaj do pieczarek i cebuli. Duś aż kapusta będzie miękka dolewając co jakiś czas wodę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. ( Najlepiej na kształt prostokąta) Podziel na 2 części. Na każdym prostokącie ułóż wzdłuż pasek farszu z kapusty i pieczarek. Zwiń i końce ze sobą zlep. Podziel na mniejsze kawałki i posmaruj każdy rozpuszczonym masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować