Kapuśniaczki do wigilijnego barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić z ¼ szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W osobnej misce wymieszać pozostałe składniki na ciasto , dodać drożdże, wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h
Ugotować soczewicę w osolonej wodzie.
Grzyby pokroić drobno i podsmażyć na maśle z posiekaną cebulą.
Wymieszać soczewicę z grzybami i wystudzić.
Ciasto rozwałkować i pokroić na małe prostokąty.
Na każdy nałożyć farsz, posklejać na kształt pasztecików.
Ułożyć na blasze, posmarować białkiem i piec ok. 30 min w temp. 180 stopni.
Komentarze