Kapuśniaczki do wigilijnego barszczu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kapuśniaczaki trochę nietypowe, dzięki czemu Wigilia nabierze nowego smaku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • składniki na ciasto
    - 500 g mąki pszennej Lubella typ 500
    - 25 g świeżych drożdży
    - 0,5 l mleka
    - 60 ml oleju słonecznikowego
    - 2 jajka
    - 1 łyżka cukru
    - szczypta soli

    składniki na farsz:
    - 200 g czerwonej soczewicy
    - 250 g suszonych grzybów
    - 2 cebule
    - masło
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Kapuśniaczki do wigilijnego barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić z ¼ szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W osobnej misce wymieszać pozostałe składniki na ciasto , dodać drożdże, wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto.
    Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h
    Ugotować soczewicę w osolonej wodzie.
    Grzyby pokroić drobno i podsmażyć na maśle z posiekaną cebulą.
    Wymieszać soczewicę z grzybami i wystudzić.
    Ciasto rozwałkować i pokroić na małe prostokąty.
    Na każdy nałożyć farsz, posklejać na kształt pasztecików.
    Ułożyć na blasze, posmarować białkiem i piec ok. 30 min w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować