Drożdżowe gniazdka wielkanocne z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Te gniazdka pięknie się prezentują na Wielkanocnym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki soli prowansalskiej
    pieprz
    50 ml letniego mleka
    1 łyżeczka płaska cukru
    2 czerwone cebule
    1 łyżka oliwy do smażenia
    4 jajka
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przystawki

Drożdżowe gniazdka wielkanocne z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrabiamy ciasto 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej drobno pokrojone cebule. Mąkę mieszamy z solą prowansalską, pieprzem, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jedno jajko i podsmażoną wystudzoną cebulkę. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • Formujemy gniazdka 2. Pozostałe jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdego kawałka formujemy wałeczek, który zlepiamy ze sobą. Na środku wkładamy połówkę jajka, stroną przecięcia w dół. Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i odstawiamy na 10 minut. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować