50 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
10 dag masła
10 dag cukru
125 ml mleka
opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
3 żółtka
1 białko
5 dag rodzynek
5 dag skórki pomarańczowej
Drożdżowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć do garnuszka, rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru, dodać 2 łyżki mąki i rozprowadzić z niewielką ilością mleka aby roszczyn miał gęstość śmietany. Oprószyć go mąką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Masło roztopić i ostudzić.
2.Resztę mąki wsypać do miski, zrobić głęboki dołek, dodać masło do środka. Żółtka i całe jajo lekko posolić i ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać do mąki, dołożyć rodzynki, skórkę pomaranczową. Dodać resztę mleka i gotowy roszczyn . Wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ciasto ręką do czasu aż przestanie się odkładać od rąk. Ciasto ma być elastyczne i lśniące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
3.Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość to znak że jest już gotowe. Przełożyć na opruszoną mąką stolicą. Podzielić ciasto na 4 części, uformować wałek w kształcie wrzeciona , tj. grubszy w środku. Wszystkie wałki ułożyć obok siebie zlepić ich końce. Przekładać 1 kolejno wałki jeden przez drugi i tak do końca, zlepić na końcu wałki że sobą i podwinąć pod spód chałki. Chałkę ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce i odstawić na ok. 20 min. w ciepłe miejsce. Posmarować wierzch żółtkiem. Piekarnik nagrzać do 180 *C, piec przez 35-40 min.
Komentarze