Drożdżowa chałka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Pyszna do śniadania.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    3 dag drożdży
    10 dag masła
    10 dag cukru
    125 ml mleka
    opakowanie cukru waniliowego
    1 jajko
    3 żółtka
    1 białko
    5 dag rodzynek
    5 dag skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdżowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć do garnuszka, rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru, dodać 2 łyżki mąki i rozprowadzić z niewielką ilością mleka aby roszczyn miał gęstość śmietany. Oprószyć go mąką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Masło roztopić i ostudzić.
  • 2. Resztę mąki wsypać do miski, zrobić głęboki dołek, dodać masło do środka. Żółtka i całe jajo lekko posolić i ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać do mąki, dołożyć rodzynki, skórkę pomaranczową. Dodać resztę mleka i gotowy roszczyn . Wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ciasto ręką do czasu aż przestanie się odkładać od rąk. Ciasto ma być elastyczne i lśniące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość to znak że jest już gotowe. Przełożyć na opruszoną mąką stolicą. Podzielić ciasto na 4 części, uformować wałek w kształcie wrzeciona , tj. grubszy w środku. Wszystkie wałki ułożyć obok siebie zlepić ich końce. Przekładać 1 kolejno wałki jeden przez drugi i tak do końca, zlepić na końcu wałki że sobą i podwinąć pod spód chałki. Chałkę ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce i odstawić na ok. 20 min. w ciepłe miejsce. Posmarować wierzch żółtkiem. Piekarnik nagrzać do 180 *C, piec przez 35-40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować