Drobiowe piersi w ziołach ze szpinakiem i kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

Danie dla osób dbających o sylwetkę .

Składniki:

  • Składniki:
    -dwie piersi
    -op. mrożonego szpinaku
    -pół szklanki kaszy
    -łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
    -ząbek czosnku
    -cebula
    -łyżka masła
    -olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
    -oregano
    -suszona papryka
    -suszone chili
    -sól
    -pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowe piersi w ziołach ze szpinakiem i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi lekko podsmażamy na oliwie z dwóch stron do zrumienienia .Jeżeli chcemy mieć cieńsze plastry wcześniej trzeba je przekroić wzdłuż .Będą zgrabniejsze i szybciej się uduszą. Podsmażone na patelni mięso obsypujemy obficie ziołami, przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy ok.20 min. W razie gdyby wytworzony podczas duszenia wywar odparował trzeba lekko podlać gorącą wodą .
    W tym samym czasie nastawiamy szklankę wody do ugotowania kaszy. Kaszę płuczemy na sitku zimną wodą następnie przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się z niej ewentualnej goryczki. Następnie wsypujemy na gotującą się wodę. Wodę możemy lekko posolić lub wrzucić pół kostki rosołowej.
    Gotujemy kaszę na bardzo wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody – ok.20 min.
    Kiedy piersi się duszą a kasza gotuje przygotowujemy kolejną głęboką patelnie do duszenia szpinaku.
    Cebulę drobno kroimy w kosteczkę podsmażamy na maśle do zeszklenia uważając żeby się nie zrumieniła ,bo będzie miała gorzki posmak. Dodajemy mrożony szpinak, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy zmniejszając płomień. Kiedy szpinak się całkiem rozmrozi i poprzez mieszanie zintegruje z cebulką dodajemy sól ,przeciśnięty przez praskę czosnek i już na koniec dodajemy śmietanę lub jogurt.
    Praktycznie w tym samym czasie mamy uduszone piersi ,szpinak i ugotowaną kaszę. Dzięki zastosowaniu lekko pikantnych ziół do mięsa oraz śmietany i czosnku do szpinaku wbrew pozorom danie to wcale nie jest mdłe .Smaki wzajemnie się uzupełniają. Potrawa jest lekko strawna i dietetyczna. Polecam osobom dbającym o figurę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować