Drobiowe piersi w ziołach ze szpinakiem i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi lekko podsmażamy na oliwie z dwóch stron do zrumienienia .Jeżeli chcemy mieć cieńsze plastry wcześniej trzeba je przekroić wzdłuż .Będą zgrabniejsze i szybciej się uduszą. Podsmażone na patelni mięso obsypujemy obficie ziołami, przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy ok.20 min. W razie gdyby wytworzony podczas duszenia wywar odparował trzeba lekko podlać gorącą wodą .
W tym samym czasie nastawiamy szklankę wody do ugotowania kaszy. Kaszę płuczemy na sitku zimną wodą następnie przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się z niej ewentualnej goryczki. Następnie wsypujemy na gotującą się wodę. Wodę możemy lekko posolić lub wrzucić pół kostki rosołowej.
Gotujemy kaszę na bardzo wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody – ok.20 min.
Kiedy piersi się duszą a kasza gotuje przygotowujemy kolejną głęboką patelnie do duszenia szpinaku.
Cebulę drobno kroimy w kosteczkę podsmażamy na maśle do zeszklenia uważając żeby się nie zrumieniła ,bo będzie miała gorzki posmak. Dodajemy mrożony szpinak, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy zmniejszając płomień. Kiedy szpinak się całkiem rozmrozi i poprzez mieszanie zintegruje z cebulką dodajemy sól ,przeciśnięty przez praskę czosnek i już na koniec dodajemy śmietanę lub jogurt.
Praktycznie w tym samym czasie mamy uduszone piersi ,szpinak i ugotowaną kaszę. Dzięki zastosowaniu lekko pikantnych ziół do mięsa oraz śmietany i czosnku do szpinaku wbrew pozorom danie to wcale nie jest mdłe .Smaki wzajemnie się uzupełniają. Potrawa jest lekko strawna i dietetyczna. Polecam osobom dbającym o figurę.
Komentarze