2 filety z dorsza
2 małe cebule
Szczypta cukru i przyprawa uniwersalna do cebuli
Pieprz cytrynowy
Sól lub przyprawa uniwersalna
Sok z cytryny
Mąka do panierki
majonez
80 gram sera żółtego w kawałku, sama zawsze scieram ser.
Olej do smażenia i odrobina masła do smażenia cebuli
SURÓWKA
Kiszona kapusta , cebula, olej i cukier do smaku, połączyć razem.
Dodatkowo kiszone ogórki swojskie
Dorsz pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne poporcjować, skropić cytryną i doprawić solą lub przyprawa uniwersalna i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 30 minut.
W tym czasie cebule posiekać i zeszklić na oleju z masłem ze szczyptą cukru i przyprawy uniwersalnej.
Następnie filety rybne panierować w mące i usmażyć na oleju na lekko złoty kolor.
Osączyć na bibule i ułożyć na blasze wysłanej folią aluminiową.
Wierzch filetów posmarować majonezem. Ułożyć warstwę cebuli a na wierzch zetrzeć ser żółty.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok. 15 minut.
Podać z surówką z kapusty i ogórkiem kiszonym swojskim. Pychotka polecam.
Porady
Przed podaniem rybę warto posypać koperkiem, ja tym razem zwyczajnie zapomniałam o koperku
Komentarze