Dorsz pieczony pod warzywami

4.99 (150 ocen)

  • 15 min

ten przepis to kolejna z moich propozycji na smaczne i zdrowe podanie dorsza na obiad :) wszystkie smaki się tu idealnie komponują i rybka dzięki nim jest krucha i smaczna a do przygotowania jej potrzebujemy tylko kilku chwil!

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    ½ kg fileta z dorsza (mój dało się podzielić na 5 porcji)
    80 g marchewki (obranej)
    50 g selera (obranego)
    20 g cebuli
    3 sztuki suszonych pomidorów z zalewy
    50 g sera żółtego
    40 g płatków owsianych
    10 g otrębów owsianych
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanych liści świeżego lubczyku
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz czarny mielony
    Kucharek
Wystaw ocenę:

4.99 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz pieczony pod warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy olejem.
  • 2. Podzielony na porcje filet z dorsza układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • 3. Przyprawiamy go kucharkiem (lub jeśli ktoś woli-solą) i pieprzem.
  • 4. Marchewkę i seler ścieramy na tartce o drobnych oczkach, ser żółty na tarce o grubych oczkach.
  • 5. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pomidory w paseczki.
  • 6. W miseczce mieszamy marchewkę, seler, płatki owsiane, otręby, ser żółty, cebulę, pomidory, lubczyk, pietruszkę i odrobinę soli.
  • 7. Na każdy filet rozkładamy po równo przygotowany farsz.
  • 8. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut (z termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować