Dorsz pod pyszną migdałową kołderką

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne danie, idealne na świąteczny stół i wszelkie uroczystości

  • 55 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 grubszy filet z dorsza – 45 dag
    2 łyżki masła miękkiego
    4 łyżki majonezu
    1 łyżka soku z cytryny
    2 białka
    Pół dużej cebuli posiekanej w kostkę
    Pół opakowania płatków migdałowych około 35 gram
    Sol lub jarzynka i pieprz kolorowy świeżo zmielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz pod pyszną migdałową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz pod pyszną migdałową kołderką 1. Formę do zapiekania posmarować 1 łyżką masła.
    Majonez wymieszać z cebulką i sokiem z cytryny.
    Filet przyprawić pieprzem i solą lub jarzynką.
    Odstawić na 30 minut.
    Następnie ułożyć go w formie.
    Wierzch posmarować drugą łyżką masła i zapiec 10 minut w 180 st.
    Powstały płyn zlać ostrożnie, aby nie uszkodzić ryby.
    Pod koniec zapiekania ryby ubić na sztywno białka i wmieszać je delikatnie do masy majonezowej.
    Tą masą przykryć rybę, a wierzch posypać obficie płatkami migdałowymi.
    Zapiec ponownie do momentu aż wierzch się pięknie zrumieni, ale nie dopuścić do przypalenia. U mnie trwało to Okło 15 minut, ale to zależy od piekarnika. Rybkę podałam z surówką z kiszonej kapusty.
    Rada:
    polecam przed zapiekaniem rybę pokroić na porcje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować