Pyszne danie, idealne na świąteczny stół i wszelkie uroczystości
55 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
1 grubszy filet z dorsza – 45 dag
2 łyżki masła miękkiego
4 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
2 białka
Pół dużej cebuli posiekanej w kostkę
Pół opakowania płatków migdałowych około 35 gram
Sol lub jarzynka i pieprz kolorowy świeżo zmielony
Dorsz pod pyszną migdałową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do zapiekania posmarować 1 łyżką masła.
Majonez wymieszać z cebulką i sokiem z cytryny.
Filet przyprawić pieprzem i solą lub jarzynką.
Odstawić na 30 minut.
Następnie ułożyć go w formie.
Wierzch posmarować drugą łyżką masła i zapiec 10 minut w 180 st.
Powstały płyn zlać ostrożnie, aby nie uszkodzić ryby.
Pod koniec zapiekania ryby ubić na sztywno białka i wmieszać je delikatnie do masy majonezowej.
Tą masą przykryć rybę, a wierzch posypać obficie płatkami migdałowymi.
Zapiec ponownie do momentu aż wierzch się pięknie zrumieni, ale nie dopuścić do przypalenia. U mnie trwało to Okło 15 minut, ale to zależy od piekarnika. Rybkę podałam z surówką z kiszonej kapusty.
Rada:
polecam przed zapiekaniem rybę pokroić na porcje.
Komentarze