Dorsz po skandynawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.dorsza smarżymy na sklarowanym masle kilka minut,nastepnie wkładamy go do piekarnika 180stopni na kolejnych 5 minut,żeby byłngotowy przed podaniem na talerz z reszta składników.marchewkę obraną i pokrojona w plasterki smażymy na maśle na wolnym ogniu dodając sól i pieprz.przed podaniem marchewkw mieszamy z cebulą dymką,świerżą.w małym rondelku karmelizujemy cukier i dolewamy wino białe wyrtrawne,podgrzewając w tym całe małe cebulki,ewentualnie szalotki.ok 3 sztuk na porcje dorsza.na patelni topimy pokrojony w kostke boczek,rumieniąc go.w oddzielnym garnku gotujemy w mleku i smietance groszek(mleko pół na pół ze śmietanką)i po kilku minutach miksujemy go w blenderze na puree groszkowe.ważne jest by nie zbyt długo go gotować,poniewaz zrobi się brązowy a ma mieć kolor zielonego jabłuszka.na talerzu na środku układamy marchewkę z dymką,na to kładziemy z piekarnika naszego dorsza.na niego łyżeczką polewamy boczek wraz z tłuszczem.z boku układamy zamarynowane na ciepło w winie cebulki,z drugiej strony potrawy dajemy ciepłe puree z groszku w śmietanie i mleku.całośc zdobimy gałązką koperku.w oddzielnym naczyniu podajemy ziemniaki z wody,ugotowane,możemy je polać oliwą z oliwek marynowaną z posiekanym szczypiorkiem oraz oprószyc solą morską.smacznego
Komentarze