Dorsz po portugalsku

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ze stypendium w Portugalii przywiozłam nie tylko wrażenia, ale też prosty i smaczny przepis na rybę.

Składniki:

  • ● 3 średnie filety z drosza
    ● 2 średnie cebule
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 3 średnie ziemniaki
    ● 20 dag śmietany 12-proc.
    ● 1 ser mozzarella
    ● 10-15 dag żółtego sera
    ● przyprawa do ryb
    ● bazylia
    ● oregano
    ● tłuszcz do smażenia
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Filet z dorsza

Dorsz po portugalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule drobno kroimy, czosnek
    siekamy i wsypujemy na
    gorący olej . Podsmażamy, aż
    cebula się zeszkli. Filety osuszamy
    papierowym ręcznikiem, kroimy na paski, posypujemy
    solą, przyprawą do ryb i smażymy
    na drugiej patelni. Wkładamy
    cebulę i czosnek, wlewamy
    śmietanę i posypujemy bazylią.
    Ostrożnie mieszając, dusimy
    5 minut na małym ogniu.
  • Dorsz po portugalsku 2. Ziemniaki obieramy, kroimy
    w plasterki, posypujemy bazylią
    i oregano i smażymy, aż się
    zrumienią. Upieczonymi talarkami
    wykładamy dno płaskiego
    naczynia i przykrywamy rybą
    w sosie śmietanowym.
  • 3. Na wierzchu układamy pokrojoną
    w krążki mozzarellę,
    oprószamy solą i posypujemy
    startym serem. Wstawiamy do
    gorącego piekarnika i pieczemy
    jeszcze 15 minut.

Porady

● Aby śmietana podczas wlewania do gorącej potrawy się nie zwarzyła, należy ją lekko posolić. ● Zamiast dorsza danie można przygotować z solą lub każdą inną morską rybą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować