Dorsz czarny w warzywach z papryką słodko-kwaśnych

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Filety dorsza czarnego doskonale smakują w stylu "po grecku", u mnie z papryką, warzywami na słodko-kwaśno........SMACZNEGO!!!

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dorsz czarny filety świeże 5 sztuk duże,
    mąka pszenna 2 szklanki,
    sól 1 łyżeczka,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    olej rzepakowy 1/2 litra

    marchew 4 sztuki większe,
    papryka czerwona 2 sztuki duże,
    por 2 sztuki średnie,
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    ziele angielskie 3 sztuki,
    liść laurowy 2 sztuki,
    cukier 5 łyżek,
    sól 2 łyżeczki,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    woda 4 szklanki,
    ocet 10% 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Dorsz czarny w warzywach z papryką słodko-kwaśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz czarny w warzywach słodko-kwaśnych 1. Duże filety dorsza czarnego opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pociąć każdy filet na 3-4 porcje.

    Mąka wymieszana z solą, pieprzem mielonym, każdy filet panierować w mące i smażyć na gorącym oleju z każdej strony, odkładać do naczynia .
  • Dorsz czarny w warzywach słodko-kwaśnych 2. Marchew obraną zetrzeć w rozdrabniaczu na tarczy do warzyw, pory i paprykę drobno pokroić.

    Olej rzepakowy rozgrzać w rondlu, wsypać marchew i smażyć z 5 minut, potem wsypać paprykę, por, ziele angielskie, liść laurowy, dolać wody, wsypać cukier, sól, pieprz czarny mielony i dusić pod przykryciem z 15 minut, na koniec wlać ocet, zagotować i zdjąć z ognia.
  • Dorsz czarny w warzywach słodko-kwaśnych 3. Warzywa od razu wylać na dorsza, po wystudzeniu schować do lodówki minimum na 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować