dorsz czarny w panierce z majonezu

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Czarniak często króluje na naszych stołach, ja postanowiłam nadać mu nieco innego aromatu za sprawą majonezu z imbirem i limonką.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 200g czystego fileta z dorsza czarnego (bez skóry, głowy, ogona)
    sok z połowy limonki
    skórka z połowy limonki
    pół łyżeczki startego świeżego imbiru
    sól , pieprz
    2 łyżki majonezu

    6 łyżek bulki tartej
    2 łyżki startego parmezanu
    olej do smażenia

    dodatki:
    200g mrożonego szpinaku
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    2 łyżki śmietany 22%

    do posypania: parmezan około 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Majonez

Dorsz czarny w panierce z majonezu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba 1. Na desce ścieramy imbir i skórkę z limonki. Wysypujemy sól i pieprz.
  • ryba 2. Na desce z przyprawami układamy oczyszczone kawałki ryby, które obtaczamy w przyprawach. Skrapiamy sokiem z limonki.
  • ryba 3. W przyprawione mięso ryby, wmasowujemy majonez, następnie przekładamy do pojemnika i chowamy na noc do lodówki.
  • ryba 4. Do bułki tartej dodajemy ser, mieszamy - by obtoczyć zamarynowane kawałki ryby w aromatycznej panierce. Smażymy na złoty kolor z obu stron
  • ryba 5. Na drugiej patelni podsmażamy ząbek czosnku, do którego dodajemy szpinak i sól - chwilę przesmażamy. Do podsmażonego szpinaku dodajemy śmietanę i przez około minutę smażymy.
    Rybę podajemy ze szpinakiem, całość posypujemy parmezanem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Dorsz Parmezan Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować