Czarniak często króluje na naszych stołach, ja postanowiłam nadać mu nieco innego aromatu za sprawą majonezu z imbirem i limonką.
20 min
Dla 2 osób
Składniki:
200g czystego fileta z dorsza czarnego (bez skóry, głowy, ogona)
sok z połowy limonki
skórka z połowy limonki
pół łyżeczki startego świeżego imbiru
sól , pieprz
2 łyżki majonezu
Dorsz czarny w panierce z majonezu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na desce ścieramy imbir i skórkę z limonki. Wysypujemy sól i pieprz.
2.Na desce z przyprawami układamy oczyszczone kawałki ryby, które obtaczamy w przyprawach. Skrapiamy sokiem z limonki.
3.W przyprawione mięso ryby, wmasowujemy majonez, następnie przekładamy do pojemnika i chowamy na noc do lodówki.
4.Do bułki tartej dodajemy ser, mieszamy - by obtoczyć zamarynowane kawałki ryby w aromatycznej panierce. Smażymy na złoty kolor z obu stron
5.Na drugiej patelni podsmażamy ząbek czosnku, do którego dodajemy szpinak i sól - chwilę przesmażamy. Do podsmażonego szpinaku dodajemy śmietanę i przez około minutę smażymy.
Rybę podajemy ze szpinakiem, całość posypujemy parmezanem
Komentarze