Domowy smalec do chleba

4.5 (194 ocen)

Smalec jest smaczny, najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem oraz ogórkiem małosolnym.

Składniki:

  • 0,5 kilograma słoniny

    250 gram boczku surowego

    1 duża cebula

    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy smalec do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i słoninę kroimy w dość drobna kostkę, przekładamy do garnka z grubym dnem. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając żeby się nie przypaliło, do momentu gdy skwarki będą miały złoty kolor. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do smalcu, lekko podsmażamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy smalec przelewamy do naczynia glinianego, pozostawiamy do ostudzenia.

Porady

Podajemy z chlebem i ogórkami małosolnymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Słonina Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować