Domowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści aż masa będzie puszysta. Na przemian dodajemy mleko, olej i suche składniki. Mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy około 50-55 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości 2 cm. Środek ciasta wydrążamy tak, aby został 2,5 cm brzeg i cały spód. Spód ciasta nasączyć ponczem. następnie ułożyć obrane banany, posmarować je sokiem z cytryny.
Do miski przelać śmietanę, dodać cukier i ubijać na sztywno. Wcześniej żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Mieszać aż się rozpuści i nie będzie żadnych grudek. Pod koniec ubijania śmietany wlać żelatynę i wymieszać. Na banany wykładamy śmietanę, tworząc kopułę. Na śmietanę wykładamy pokruszone ciasto które zostało nam ze ścięcia i wydrążenia. Delikatnie przyciskamy rękami aby się trzymało. Ciasto chłodzimy kilka godzin.
Komentarze