Domowy kopiec kreta

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niestety nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, gdyż ciasto rozeszło się bardzo szybko... No cóż, może następnym razem się uda. Kopiec kreta przebił oryginał - jak dla mnie. To na pewno nie ostatnie moje spotkanie z nim ;-) polecam wszystkim, gdyż na prawdę jest przepyszne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto: (tortownica 24 cm)
    * 2 szklanki mąki pszennej (340g)
    * 1 szklanka cukru (220g)
    * 1 szklana mleka (250ml)
    * 1 szklanka oleju (210 ml)
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata
    * 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
    * 4 łyżki kakao
    * 2 jajka

    Dodatkowo:
    * 3 duże banany lub 5 mniejszych
    * 500 ml śmietany kremówki
    * 250 g mascarpone
    * tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Domowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbij do misy miksera i ubij z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Na przemian dodawaj do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem i poprószonej kakao. Piecz w temperaturze 160 stopni, ok. 50 minut, termoobieg, do tzw. suchego patyczka.
    W cieście wydrąż delikatną dziurę tak, aby boki zostały nietknięte.
  • 2. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub pokrój bardzo drobno. Śmietanę kremówkę ubij, dodaj mascarpone i rozdrobnioną czekoladę.

    Nałóż odrobinę masy na ciasto, ułóż pokrojone w plastry banany (można wcześniej skropić delikatnie sokiem z cytryny, aby dłużej zachowały odpowiedni wygląd), wyłóż drugą część masy.

    Wydrążony biszkopt ' rozetrzyj ' w rękach na drobniutkie części i posyp uformowany kopiec kreta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować