Domowy chleb Pati

4.5 (145 ocen)

  • 20 min

Bardzo szybki, a zarazem pyszny chleb domowy :)

  • 20 min

Składniki:

  • a) 1 kg mąki pszennej
    5 łyżek otręb pszennych
    5 łyżek siemienia lnianego nie mielonego
    10 dag słonecznika
    10 dag pestek dyni
    10 dag sezamu
    b) 1 l letniej wody
    5 dag drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy chleb pati - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. a) Wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać.
    b) Składniki połączyć w osobnym naczyniu i wlać do miski z mąką i resztą składników. Dokładnie wymieszać.
    Ciasto wystarcza na dwa chleby. Dwie brytfanki nasmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć do nich ciasto. Pozostawić chwile do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 1godz.10 min.

Porady

Produkty wygodnie jest mieszać i nakładać do brytfanek drewnianą łyżką, gdyż ciasto przykleja się do rak robiąc tę czynność ręcznie. Po nałożeniu do brytfanek ciasto można wygładzić dłońmi, mocząc je wcześniej w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować