Domowy chleb babci Ewy z nasionami

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Miękki pyszny chleb nawet przez tydzień, często go piekę bo naprawdę jest przepyszny a zatem zdrowy bo zawiera dużo nasion. sami wypróbujcie ;)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg mąki poznańskiej
    4 łyżki mąki razowej
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 garści płatków owsianych
    1 garść słonecznika
    troszkę kminku
    800 ml wody
    5 dag drożdży
    1 łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb babci ewy z nasionami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Te wszystkie suche składniki wymieszać w misce plastikowej ręką.
    800 ml wody letniej z tego odlać 1 szklankę wody i w tym rozmącić 5 dag drożdży.
  • 2. Wlać rozmącone drożdże i resztę wody do miski i wymieszać ze składnikami suchymi ręką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
    Po 30 minutach jeszcze raz zamieszać i przełożyć do brytfanek wysmarowanych smalcem. Przykryć reklamówka jednorazowa i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  • 3. 10 minut wcześniej nagrzać piekarnik do 220 stopni.
    Piec 55 minut w piekarniku 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować