Domowy budyń kokosowy

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Budyń na bazie mleczka kokosowego to smaczny, zdrowy i pożywny deser, który przygotujemy w kilka chwil. Możemy serować go zarówno na ciepło, jak również w formie zimnego puddingu. Świetnie smakuje z dodatkiem wiórek kokosowych, białej czekolady lub świeżych owoców banana i mango.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 400 g mleczka kokosowego
    - 100 ml mleka (zwykłego lub roślinnego)
    - 3 łyżki erytrytolu
    - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Budynie

Domowy budyń kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleczko kokosowe przekładamy do rondelka, dodajemy erytrytol i zagotowujemy (mleczko mieszamy, aby uniknąć przypalenia).
  • 2. Skrobię łączymy w mlekiem i dodajemy do gorącego mleczka koksowego. Całość energicznie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia budyniu.

    >> Wersja z erytrytolem jest lżejsza, ponieważ ten nie zawiera kalorii. Jego siła słodzenia jest jednak mniejsza od zwykłego cukru (około 60 - 70% słodkości sacharozy). Jeżeli do przygotowania budyniu zamierzacie użyć zwykłego cukru lub ksylitolu to dodajcie go odrobinę mniej (około 2 łyżek).

Porady

Skrobię ziemniaczaną możecie zastąpić także skrobią kukurydzianą lub przygotować deser z obu rodzajów skrobi w proporcji 50/50.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować