Domowy budyń kokosowy

4.5 (146 ocen)

Szybki sposób na podanie dzieciom zdrowego mlecznego deseru bez konserwantów.

Składniki:

  • 0,5l mleka
    1 jajko
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2,5 łyżki cukru
    16g cukru waniliowego
    2,5 łyżki wiórków kokosowych

    Dodatkowo do każdej salaterki:

    łyżka rodzynek
    kostka czekolady gorzkiej lub mlecznej

    Do dekoracji:

    dowolne owoce
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy budyń kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki budyniu 1. Z 0,5l mleka odlewamy 3/4 szkl, resztę zagotowujemy. Do odlanego mleka dodajemy mąki, cukry, jajko oraz wiórki kokosowe i krótko miksujemy. Tę mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia, ciągle mieszając.
  • Rodzynki i czekolada 2. Na dnie każdej salaterki umieszczamy kostkę czekolady i łyżkę rodzynek. Zalewamy gorącym budyniem. Wierzch dowolnie dekorujemy owocami i wiórkami kokosowymi i od razu podajemy.

Porady

W razie potrzeby budyń można dosłodzić w trakcie gotowania. Do budyniu po ugotowaniu można dodać łyżeczkę masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować