DOMOWE SPAGHETTI

4.5 (192 ocen)

Sos do spaghetti robię sama, jest prosty, tani i nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa (może być zmielona łopatka)
    1-2 cebule dość średnie
    2-3 ząbki czosnku
    2 kostki rosołowe
    przyprawa warzywna
    kilka kropel maggi
    zioła prowansalskie
    trochę słodkiej i ostrej papryki w proszku
    4-5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego
    trochę oleju do garnka
    makaron spaghetti
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wrzucić na patelnię i podsmażyć i odczekać aż woda wyparuję. Cebule obrać i pokroić w pół talarki, czosnek przecisnąć przez praskę (lub możesz drobno go posiekać) i dobrze zeszklić w garnku z olejem. Gdy cebula i czosnek się zeszkli dodać podsmażone mięso mielone i podlać nie dużą ilością wody i dusić pod przykryciem do 20 minut. Doprawić kostkami rosołowymi i przyprawą warzywną i jak sos będzie jeszcze mało doprawiony to dodać maggi, zioła prowansalskie, papryki słodkiej i ostrej i na koniec dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać.

Porady

Jak sos do spaghetti zrobi się trochę za płynny to można rozrobić mąkę z zimną wodą tak aby nie było grudek, wlać mąkę z wodą do sosu i wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować