500 g mąki pszennej
120 ml gorącej wody
120 ml mleka
50 g drożdży
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka ziół prowansalskich
100 g masła
1 duży, soczysty pomidor
1 łyżeczka pesto bazyliowego
1 łyżeczka pesto rosso
1 łyżeczka pasty harrisa
sól i pieprz do smaku
200 g żółtego sera
4 plasterki szynki
Domowe pizzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy pół kilograma mąki, dodajemy łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki cukru. Wsypujemy zioła prowansalskie.
Do dużego kubka kroimy w niewielkie kawałki masło i zalewamy je gorącą wodą, chwilę mieszamy, następnie dodajemy mleko oraz drożdże. Po połączeniu wszystkich składników całość przelewamy do mąki i wyrabiamy jednolite ciasto.
Odkładamy przykryte czystą ściereczką na czterdzieści pięć minut.
Do miski kroimy pomidora, dodajemy oba rodzaje pesto, harrisę i miksujemy. Doprawiamy sola oraz pieprzem.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części. Każdą rozklepujemy w dłoniach, a następnie wałkujemy cieniutkie placki (pół centymetra grubości).
Każdy kładziemy osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy pokrojoną szynką i serem.
Zapiekamy przez dwadzieścia minut w 180 stopniach, termoobieg, grzanie z dołu.
Doskonałe jako drugie śniadanie, lunch lub przekąska. ;)
Komentarze