Domowe pizzerki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dzieci wracające do szkoły będą zachwycone! ;)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:

    500 g mąki pszennej
    120 ml gorącej wody
    120 ml mleka
    50 g drożdży
    1 łyżeczka soli
    pół łyżeczki cukru
    1 łyżka ziół prowansalskich
    100 g masła
    1 duży, soczysty pomidor
    1 łyżeczka pesto bazyliowego
    1 łyżeczka pesto rosso
    1 łyżeczka pasty harrisa
    sól i pieprz do smaku
    200 g żółtego sera
    4 plasterki szynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Sosy Pesto Pizza Ser

Domowe pizzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy pół kilograma mąki, dodajemy łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki cukru. Wsypujemy zioła prowansalskie.

    Do dużego kubka kroimy w niewielkie kawałki masło i zalewamy je gorącą wodą, chwilę mieszamy, następnie dodajemy mleko oraz drożdże. Po połączeniu wszystkich składników całość przelewamy do mąki i wyrabiamy jednolite ciasto.

    Odkładamy przykryte czystą ściereczką na czterdzieści pięć minut.

    Do miski kroimy pomidora, dodajemy oba rodzaje pesto, harrisę i miksujemy. Doprawiamy sola oraz pieprzem.

    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części. Każdą rozklepujemy w dłoniach, a następnie wałkujemy cieniutkie placki (pół centymetra grubości).

    Każdy kładziemy osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy pokrojoną szynką i serem.

    Zapiekamy przez dwadzieścia minut w 180 stopniach, termoobieg, grzanie z dołu.

    Doskonałe jako drugie śniadanie, lunch lub przekąska. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Pomidor Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować