Domowe petitki

5 (175 ocen)

  • 10 min

mój synek 1,5 je uwielbia

  • 10 min

Składniki:

  • 130 g masła
    pół szklanki drobnego cukru do wypieków
    2 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 - 3 łyżki mleka
    dodatkowo: odrobina kakao (około 1 łyżeczki)
    nutella do nadziewania
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe petitki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.

    W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i utrzeć.

    Do masy maślanej dodać suche składniki i mleko, wymieszać szpatułką.

    Z przygotowanej masy odłożyć 2 łyżki, dodać do niej 1 - 1,5 łyżeczki kakao, wymieszać.

    Formę na misie dokładnie wysmarować masłem, oprószyć mąką. Masę kakaową nałożyć do rękawa cukierniczego i przy pomocy małej okrągłej tylki wycisnąć łapki i uszy w odpowiednie miejsca w foremkach. Do rękawa przełożyć masę waniliową i wycisnąć do foremek, do połowy ich wysokości. Ciasto do foremek można nakładać także łyżeczką, lecz przy pomocy rękawa jest o wiele prościej.

    Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut (lub krócej), do zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. 

    Ochłodzone misie przewrócić na brzuszki, każdy nadziać w dwóch miejscach nutellą.

Porady

zamiast nutelli można dodać czekolade rozpuszczoną lub jakis dżemik

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować