Domowe petitki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.
W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i utrzeć.
Do masy maślanej dodać suche składniki i mleko, wymieszać szpatułką.
Z przygotowanej masy odłożyć 2 łyżki, dodać do niej 1 - 1,5 łyżeczki kakao, wymieszać.
Formę na misie dokładnie wysmarować masłem, oprószyć mąką. Masę kakaową nałożyć do rękawa cukierniczego i przy pomocy małej okrągłej tylki wycisnąć łapki i uszy w odpowiednie miejsca w foremkach. Do rękawa przełożyć masę waniliową i wycisnąć do foremek, do połowy ich wysokości. Ciasto do foremek można nakładać także łyżeczką, lecz przy pomocy rękawa jest o wiele prościej.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut (lub krócej), do zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ochłodzone misie przewrócić na brzuszki, każdy nadziać w dwóch miejscach nutellą.
Porady
zamiast nutelli można dodać czekolade rozpuszczoną lub jakis dżemik
Komentarze