chipsy zrobiły furorę na urodzinach mojej mamy:) zniknęły z miski w mgnieniu oka
Składniki:
NACHOSY:
Składniki:
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
łyżeczka soli
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem)
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki kurkumy (dla koloru)
szczypta pieprzu
4 łyżki oleju
150 g wody
Sos:
Składniki na ostry ,pomidorowo- paprykowy sos do nachosów :
puszka pokrojonych pomidorów
2 papryczki chili piri piri
2 zwyczajne papryczki chili
1 czerwona papryka
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki oregano,bazylii
sól,pieprz
1-2 łyżki drobno startego sera żółtego
Domowe nachosy na imprezę z sosem meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
1)W misce wymieszać mąki z przyprawami.
2)Wodę wraz z olejem należy doprowadzić do wrzenia i gorącym płynem zalać suche składniki. Wymieszać łyżką i odstawić do wystygnięcia.3)Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi. Podsypujemy je mąką i wałkujemy na grubość około 1 mm. Wycinamy trójkąciki lub inne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanych do 200 stopni.
Jak przygotować sos :
1. Na oliwie z oliwek podsmażyć drobno posiekany czosnek .
2. Dorzucić pomidory z puszki ,ser ,
wszystkie papryki,cebulę, posiekać i dodać do pomidorów.
3.Smażyć parę minut aż składniki dokładnie się połączą .
4.Doprawić oregano,solą,pieprzem,bazylią ,szczyptą cukru .
5. Przelać sos do miksera i rozdrobnić na ulubioną konsystencję .
Podawać sos w małych miseczkach -żeby każdy miał do niego dostęp ;)
Komentarze