Domowe gołąbki w sosie własnym

  • wyświetlono: 21358 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne gołąbki nauczyli mnie gotować Rodzice.Ten przepis jest mojej Mamy. Tata gotuje gołąbki w sosie pomidorowym, a Mama we własnym.Obie wersje są pyszne. Obie wszyscy bardzo lubimy.

Neblina36
  • 130min

Składniki

GOŁĄBKI :
- kapusta biała (duża) : 1 sztuka
- mięso mielone (wołowo-wieprzowe) : 600 g
- cebula : 2 sztuki
- bułka kajzerka (namoczona, dokładnie odciśnięta) : 2 sztuki
- jajko : 1 sztuka L
- czosnek (przeciśnięty przez praskę) : 1 ząbek
- sól : 2 szczypty
- pieprz (czarny/świeżo mielony ) : 2 szczypty
- papryka słodka : 1 szczypta
- majeranek : 1 łyżka
- ziele angielskie : 4 ziarenka
- natka pietruszki (drobno posiekana) : 2 łyżki
- liść laurowy : 1-2 sztuki
SOS:
- cukier : 1 szczypta
- olej : 4-6 łyżek
-sól do smaku : 1 łyżeczka
-mąka ziemniaczana : 1-2 łyżki
-zimna woda : 50 ml

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowe gołąbki w sosie własnym

  • 1. W misce wymieszać mięso mielone z cebulą, czosnkiem, przyprawami, jajkiem i kajzerką.
  • 2. Z kapusty wykroić głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę. Gotować (pod przykryciem) na małym ogniu 12 minut. Kapustę obrócić i gotować jeszcze 8 minut. Pozostawić w garnku jeszcze 10 minut. Wyjąć kapustę, chwilę odczekać i ściągać po kolei liście na drewnianą deskę. Jeżeli to konieczne ściąć też twardą część od strony głąba.
  • 3. Wybrać największe i najładniejsze liście na 6-8 gołąbków. Liście napełnić mięsem, zawinąć (na dole liścia układamy farsz, składamy z lewej i prawej strony do środka, następnie od dołu zawijamy ku górze). Gołąbki ciasno układać w garnku (na dno garnka wlać olej). Lekko podpiec przez 2-3 minuty z każdej strony. Wlać wodę, najlepiej aby gołabki były zanurzone do 2/3 wysokości warstwy.
  • 4. Do garnka wsypać ziele angielskie, wrzucić liść laurowy, gotować 90 minut. Ugotowane gołąbki wyłożyć na talerz, a do garnka z wodą, w której się gotowały wlać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wymieszać, sos zgęstnieje. Doprawić go solą do smaku (jeżeli to konieczne).
  • aromatyczne gołabki w sosie własnym5. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Posypać koperkiem lub natką pietruszki. Polać sosem. Ja w sosie gotuję jeszcze pocięte liście kapusty i też je dodaję, bo tak lubię.

Porady

Kapustę wybrać ładną, jędrną, aby miała zdrowe i duże liście.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmaki
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0q58d5p

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Duszone mięso w sosie własnym

Duszone mięso z szynki w sosie...

żeberka w sosie własnym

Dodane przez: karolinajedynak24

ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM

Moja rodzina uwielbia mięsa w sosach...

wątróbka

Dodane przez: Jolanta KG

Wątróbka drobiowa w sosie własnym

Pyszne danie na szybki obiad. Wątróbka,...

Pulpety w sosie własnym

Dodane przez: dawiddudziak

Pulpety w sosie własnym

Myślę że każdy z nas lubi pulpety.

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

Niesamowicie aromatyczne … z dodatkiem...

image-1mv9qvb

Dodane przez: anulka3010

Szynka wieprzowa w sosie własnym

Danie powstało z braku pomysłu...