Domowa rolada mielona peklowana z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nogi z kurczaka wyluzować z kości i zdjąć skórę. Pokroić na kawałki.
2.Boczek pokroić na kawałki.
Mięso drobiowe i boczek przełożyć do miski, dodać peklosól, wodę z cukrem i dokładnie wymieszać.
3.Przełożyć do szklanego naczynia z przykrywką, lub nakryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc), żeby się zamarynowało.
4.Następnie mięso zmielić w maszynce na grubych oczkach. Dodać, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz i żelatynę. Dokładnie wyrobić ręką.
5.Przygotować papier. Należy odciąć tyle papieru, żeby można było szczelnie 2 razy zawinąć roladę w rulon i związać końce sznurkiem.
6.Na papierze rozłożyć mięso w formie prostokąta. Na środku, wzdłuż dłuższego boku, ułożyć obraną ze skórki kiełbasę i zwinąć roladę.
Zawinąć mięso ściśle w papier i związać sznurkiem końce (na cukierka).
7.Na brytfankę wlać szklankę wody i ułożyć roladę.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 godziny.
Po upieczeniu, roladę ostudzić (w papierze). Następnie zdjąć papier i dać mięso do lodówki, żeby zastygło.
8.Podawać jako przystawkę z ćwikłą, lub jako wędlinę do pieczywa.
Porady
Mielonka jest bardzo smaczną, zdrową i tanią wędlinką.
Komentarze