DOMOWA PEKLOWANA WĘDLINA Z ŁOPATKI

  • wyświetlono: 2076 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Domowych wędlin nie musimy zachwalać. Są smaczne i zdrowe.

DanusiaC
  • 120min

Składniki

- 1 kg łopatki wieprzowej
- 18 g pektosoli
- 150 ml wody przegotowanej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

DOMOWA PEKLOWANA WĘDLINA Z ŁOPATKI

  • 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą peklową, aż powierzchnia mięsa zwilgotnieje. Ostudzoną wodę zmieszać z cukrem, dać do mięsa i chwilę wygniatać.
  • 2. Całość wraz z płynem przełożyć do naczynia szklanego (u mnie żaroodpornego) przykryć i dać do lodówki na 3 dni. Codziennie odwracać mięso.
  • 3. Po trzech dniach wyjąć mięso z naczynia, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeżeli łopatka jest w kawałkach, to wymieszać mięso z żelatyną.
  • 4. Mięso oprószyć pieprzem ziołowym i włożyć do siateczki wędliniarskiej, zawiązać końce, lub związać nicią bawełnianą.
  • 5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć w nim mięso, przykryć przykrywką lub folią aluminiową.
    Piec w temperaturze 170 stopni ok 1 godz. (sprawdzić czy już upieczone, patyczkiem do szaszłyków - jak miękko patyczek wchodzi, to jest gotowe).
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odkryć i ostudzić w naczyniu, w którym się piekło.
    Ostudzone mięso wyjąć na talerz i dać do lodówki żeby stężało.
    Smacznego.

Porady

Ja dodałam tylko jedną przyprawę ziołową na życzenie domowników. Można dodać do mięsa różna przyprawy smakowa w zależności od upodobania.
Czas przyrządzenie podałam bez 3-ch dniowego peklowania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysmaczna-wędlinadomowy-przysmak

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe pesto bazyliowe

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Domowe pesto z bazylii

Nie ma to jak domowej roboty pesto....

syrop z mniszka

Dodane przez: Anitka0804

Domowy syrop z mniszka

Niema nic lepszego niż domowe przetwory...

Domowy przecier z własnych  pomidorów

Dodane przez: kamilab

Domowy prosty przecier z pomidorów

Nadmiar pomidorów z działki przerabiam...

Domowy syrop z melisy

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Domowy syrop z melisy

Zapraszam na syrop melisowy. Syrop...

zakwas na żurek

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza

Zakwas na żurek to przepis na,...

zakwas z buraków

Dodane przez: Maggie79

ZAKWAS Z BURAKÓW domowy

Domowy ZAKWAS z buraków- to napój...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE