Domowa pizza na cienkim cieście z mozzarellą

4.5 (178 ocen)

  • 40 min

Lepsza niż zamawiana w niejednej pizzerii :)

  • 40 min

Składniki:

  • 30 g drożdży
    Łyżeczka cukru
    Pół szklanki letniej wody
    Szczypta soli

    2 szklanki mąki
    Jajko
    Dwie łyżki oleju

    2 łyżeczki przecieru
    2 łyżeczki keczupu
    Zioła prowansalskie do smaku
    Trochę wody

    500 g pieczarek
    Duża cebula
    Trochę masła (na patelnię)

    Pół czerwonej papryki
    5 plasterków salami
    5 plasterków polędwicy
    Kukurydza konserwowa
    Ser żółty
    100 g mozzarelli
    Oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pizza

Domowa pizza na cienkim cieście z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem oraz solą. Po ich upłynnieniu dodajemy mąkę, jajko i na koniec olej. Wyrabiamy ręcznie w misce. Gotowe ciasto wykładamy na blachę, nakłówamy i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stC.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy sos z koncentratu pomidorowego i keczupu. Dodajemy do tego odrobinę wody mineralnej i zioła prowansalskie. Smarujemy nim ciasto.
  • image-15co1ie 3. Na sos kładziemy uduszone wcześniej na patelni pieczarki z cebulą. Na nie ja położyłam wędliny, a następnie paprykę, kukurydzę i sery starte na tarce. Z wierzchu posypujemy ziołami prowansalskimi i oregano. Pieczemy 20 minut. I gotowe :)

Porady

Jeśli ktoś lubi sosy do pizzy proponuję wymieszać keczup z majonezem w proporcji 2:1. Do tego dodać trochę oregano i wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pieczarki Salami Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować