Domowa pizza na cienkim cieście z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy z wodą i cukrem oraz solą. Po ich upłynnieniu dodajemy mąkę, jajko i na koniec olej. Wyrabiamy ręcznie w misce. Gotowe ciasto wykładamy na blachę, nakłówamy i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stC.
2.W międzyczasie przygotowujemy sos z koncentratu pomidorowego i keczupu. Dodajemy do tego odrobinę wody mineralnej i zioła prowansalskie. Smarujemy nim ciasto.
3.Na sos kładziemy uduszone wcześniej na patelni pieczarki z cebulą. Na nie ja położyłam wędliny, a następnie paprykę, kukurydzę i sery starte na tarce. Z wierzchu posypujemy ziołami prowansalskimi i oregano. Pieczemy 20 minut. I gotowe :)
Porady
Jeśli ktoś lubi sosy do pizzy proponuję wymieszać keczup z majonezem w proporcji 2:1. Do tego dodać trochę oregano i wody.
Komentarze