Pizza - ten włoski przysmak zna i lubi chyba każdy :-) Moja domowa dorównuje smakiem tej z naszej ulubionej pizzerii. Zajada się nią nawet nasz dwulatek :-)
60 min
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej bo "zabije" nam drożdże!)
pół kostki drożdży (50 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Dodatki:
własny lub gotowy sos pomidorowy (ewentualnie ketchup)
ulubione dodatki : pieczarki, cebula, papryka, szynka, kiełbasa, ser żółty
1.Drożdże pokruszyć i rozpuścić w letniej wodzie. Dodać mąkę, sól, cukier, olej, bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Wyrobić ciasto, gdy za bardzo klei się do rąk podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce ( w moim przypadku jest to kaloryfer) na ok. 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. ok. 240 stopni. Ważne by blacha, na której będziemy piec pizzę również nagrzewała się w piekarniku. Na papierze do pieczenia rozsmarować dłonią niewielką ilość oleju. Rozprowadzić na nim nasze ciasto rozciągając je tak aby pizza miała dość cienki spód. Z podanych składników powinna wyjść duża pizza o średnicy ok. 50 cm.
Cisto smarujemy sosem pomidorowym oraz układamy nasze dodatki. Wierzch posypujemy startym żółtym serem oraz oregano. Pizzę zsuwamy razem z papierem do pieczenia na nagrzaną blachę. Pieczemy w temp. 240 stopni z termoobiegiem przez ok. 10 minut, bez termoobiegu w temp. 220 stopni przez 15-17 minut.
Komentarze