Domowa nutella ze śliwek lekko orzechowa

4.5 (190 ocen)

Nutellę domową robiłam po raz pierwszy, a naszło mnie na nią po wpisie serwisowej koleżanki. Słodka, z delikatnym posmakiem orzechów włoskich.

Składniki:

  • 1½ kg śliwek węgierek
    ½ tabliczki mlecznej czekolady
    2 pełne łyżki kakao
    400g cukru kryształu
    100g orzechów włoskich

Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory

Domowa nutella ze śliwek lekko orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, pestkujemy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu ok 2 godziny często mieszając. Do wysmażonych, gęstych powideł dodajemy pokruszoną czekoladę, kakao oraz zmielone orzechy. Całość smażymy jeszcze ok 20 minut, a następnie przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dobrze zakręcone wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120st C i pasteryzujemy 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a słoiczki nutelli pozostawiamy w nim do całkowitego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Nutella Orzechy Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować