Domek z kart - deser z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku na kilka godzin wcześniej przed przygotowywaniem deseru. Wlewamy ją na duży, płaski talerz, a po całkowitym zastygnięciu kroimy w drobną kostkę.
2.Ser biały dokładnie mieszamy z serkiem riccoto.
3.Do zmieszanych serów dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, po czym ponownie mieszamy.
4.Do masy serowej dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę oraz rodzynki.
5.Gotową masę serową układamy na jednym herbatniku, po czym boczne ściany "domku" zamykamy herbatnikami, tak aby powstał trójkąt. Boczne ciastka delikatnie uciskamy i zbieramy nadmiar sera. Tak powstałe domki możemy łączyć, tworząc jeden długi domek.
6.Deser zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Po tym czasie rozpuszczamy czekolady: mleczną i gorzką dodając kilka łyżek mleka i polewamy domek na samym szczycie, tak aby czekolada spływała na boki.
Porady
Do przygotowania deseru można użyć dowolnej galaretki lub świeżych owoców pokrojonych w kostkę. Możemy również posypać polewę czekoladową wiórkami kokosowymi.
Komentarze