Domek z kart - deser z herbatnikami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybki deser bez pieczenia na każdą okazję.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g tłustego białego sera wiejskiego
    250 g serka ricotto
    1/4 szkl. cukru pudru
    cukier waniliowy
    ok. 30 sztuk herbatników
    dowolna galaretka
    rodzynki
    1 czekolada mleczna
    1 czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domek z kart - deser z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku na kilka godzin wcześniej przed przygotowywaniem deseru. Wlewamy ją na duży, płaski talerz, a po całkowitym zastygnięciu kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Ser biały dokładnie mieszamy z serkiem riccoto.
  • 3. Do zmieszanych serów dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, po czym ponownie mieszamy.
  • 4. Do masy serowej dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę oraz rodzynki.
  • 5. Gotową masę serową układamy na jednym herbatniku, po czym boczne ściany "domku" zamykamy herbatnikami, tak aby powstał trójkąt. Boczne ciastka delikatnie uciskamy i zbieramy nadmiar sera. Tak powstałe domki możemy łączyć, tworząc jeden długi domek.
  • 6. Deser zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Po tym czasie rozpuszczamy czekolady: mleczną i gorzką dodając kilka łyżek mleka i polewamy domek na samym szczycie, tak aby czekolada spływała na boki.

Porady

Do przygotowania deseru można użyć dowolnej galaretki lub świeżych owoców pokrojonych w kostkę. Możemy również posypać polewę czekoladową wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować