Potrawa ta jest smaczną, letnią przystawką popularną w Turcji.
20 min
Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
1 op. gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
papryka słodka lub ostra wedle upodobań
Bakłażanowe kółka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany dokłądnie myjemy, końce odcinamy. Bakłażany kroimy w niezbyt grube plasterki, oprószamy je solą i odstawiamy na 30 min.
2.Następnie myjemy je, aby zmyć nadmiar soli, osuszamy na ręczniku papierowym i smażymy przez kilka minut w głębokim oleju, aż się zrumienią.
3.Ponownie kładziemy je na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
4.Sos jogurtowy: do jogurtu dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny, sól do smaku i dokładnie mieszamy.
Sosem polewamy plasterki bakłażana i posypujemy mieloną papryką.
Porady
Bakłażan "pije olej" dlatego nalezy go koniecznie położyć po usmażeniu na ręczniku papierowym, aby ten wchłonął nadmiar oleju.
Komentarze