Bakłażanowe kółka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Potrawa ta jest smaczną, letnią przystawką popularną w Turcji.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
    1 op. gęstego jogurtu naturalnego
    1 ząbek czosnku
    2 łyżeczki soku z cytryny
    sól i pieprz do smaku
    papryka słodka lub ostra wedle upodobań
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bakłażanowe kółka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany dokłądnie myjemy, końce odcinamy. Bakłażany kroimy w niezbyt grube plasterki, oprószamy je solą i odstawiamy na 30 min.
  • 2. Następnie myjemy je, aby zmyć nadmiar soli, osuszamy na ręczniku papierowym i smażymy przez kilka minut w głębokim oleju, aż się zrumienią.
  • 3. Ponownie kładziemy je na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  • 4. Sos jogurtowy: do jogurtu dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny, sól do smaku i dokładnie mieszamy.
    Sosem polewamy plasterki bakłażana i posypujemy mieloną papryką.

Porady

Bakłażan "pije olej" dlatego nalezy go koniecznie położyć po usmażeniu na ręczniku papierowym, aby ten wchłonął nadmiar oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować