Na ciasto:
dwie i pół szklanki wcześniej wspomnianej mąki tortowej,
pół szklanki letniego mleka,
kolejne pół szklanki – tym razem letniej wody,
30 g świeżych drożdży,
jedna łyżeczka oleju roślinnego,
szczypta soli.
Na wierzch pizzy:
ajwar,
przyprawa do pizzy
1 pomidor
1 czerwona papryka
kilka plasterków goudy
2 żółte chili
mozzarella w kulce
2 duże pieczarki
kilka plasterków szynki
sos czosnkowy
Diabelska pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do wcześniej przygotowanej miseczki. Drożdże rozdrabniamy do szklanki i zalewamy letnim mlekiem z wodą – mieszamy dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia. Zawartość szklanki wlewamy do naczynia z mąką, dodajemy sól oraz łyżeczkę oleju. Całość dokładnie rozrabiamy (około 10-15 minut) aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
2.Ciasto na pizze jest dobrze wyrobione gdy nie przykleja Nam się do dłoni i jednocześnie nie jest za suche (pozwala się łatwo formować). Miseczkę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na okres 50-60 minut. Wiem że jest to stosunkowo dużo czasu, ale chcąc uzyskać puszyste ciasto jest to konieczne.
3.Rozwałkowane ciasto posmarować ajwarem i posyp przyprawą do pizzy. Pokroić w paski goudę i posypać na ajwar . Później dodaj pokrojone w kostkę pomidory, szynkę pokrojoną w paski , czerwoną paprykę i chili pokrojone w kostkę.Na to kładziemy plasterki pieczarek i mozzarelli.
Komentarze