Diabelska pizza

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

...

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    dwie i pół szklanki wcześniej wspomnianej mąki tortowej,
    pół szklanki letniego mleka,
    kolejne pół szklanki – tym razem letniej wody,
    30 g świeżych drożdży,
    jedna łyżeczka oleju roślinnego,
    szczypta soli.
    Na wierzch pizzy:
    ajwar,
    przyprawa do pizzy
    1 pomidor
    1 czerwona papryka
    kilka plasterków goudy
    2 żółte chili
    mozzarella w kulce
    2 duże pieczarki
    kilka plasterków szynki
    sos czosnkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Diabelska pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do wcześniej przygotowanej miseczki. Drożdże rozdrabniamy do szklanki i zalewamy letnim mlekiem z wodą – mieszamy dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia. Zawartość szklanki wlewamy do naczynia z mąką, dodajemy sól oraz łyżeczkę oleju. Całość dokładnie rozrabiamy (około 10-15 minut) aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
  • 2. Ciasto na pizze jest dobrze wyrobione gdy nie przykleja Nam się do dłoni i jednocześnie nie jest za suche (pozwala się łatwo formować). Miseczkę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na okres 50-60 minut. Wiem że jest to stosunkowo dużo czasu, ale chcąc uzyskać puszyste ciasto jest to konieczne.
  • 3. Rozwałkowane ciasto posmarować ajwarem i posyp przyprawą do pizzy. Pokroić w paski goudę i posypać na ajwar . Później dodaj pokrojone w kostkę pomidory, szynkę pokrojoną w paski , czerwoną paprykę i chili pokrojone w kostkę.Na to kładziemy plasterki pieczarek i mozzarelli.
  • 4. Pieczemy ok 20 minut.Polewamy sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować