Deser Zebra

5 (163 ocen)

  • 20 min

Smaczny, efektowny, prosty, szybki i tani

  • 20 min

Składniki:

  • 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (po 40g)
    łyżeczka kakao
    4 łyżki cukru
    łyżka masła
    3 szklanki mleka
    herbatniki (ok. 30szt na tą proporcję)
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 2,5 szklanki mleka z cukrem, kakao i masłem. W 0,5 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy. Wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń.
    W prostokątnym naczyniu ułożyć warstwę herbatników. Wylać część ciepłego budyniu. Przykryć herbatnikami, budyniem i tak do końca. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki. Przykryć pojemnik,i deser wystudzić i schłodzić 2 godziny.

Porady

Ta ilość starcza na przygotowanie ok. 4 porcji deseru. Przy pięciu warstwach herbatników deser ma powierzchnię 2x3 herbatniki. Jeśli ktoś nie ma budyniu czekoladowego, można użyć śmietankowego lub waniliowego i dodać 2 łyżki kakao. Można też dodać do budyniu kilka kropel ulubionego aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować