Deser ze skyrem, frużeliną jeżynową i borówkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mega pyszny, wysokobiałkowy deser z frużeliną jeżynową, borówkami i czekoladą. Szybki i prosty w przygotowaniu.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 g maślano-kakaowych herbatników
    1 opakowanie (150 g) skyru jagodowego
    150 g jogurtu naturalnego
    30 g mlecznej czekolady
    Frużelina jeżynowa:
    150 g jeżyn (mogą być mrożone)
    1/4 szklanki wody
    1/2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka erytrytolu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    100 g borówek
    1 łyżka płatków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser ze skyrem, frużeliną jeżynową i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny przełożyć do rondla dolać wodę, dodać erytrytol, sok z cytryny i podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok, a syrop zgęstnieje. Dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i energicznie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Herbatniki rozdrobnić na piasek. Skyr i jogurt wymieszać, dodać posiekaną czekoladę. Na spód szklanek nasypać herbatniki, ułożyć borówki, dodać 1/2 porcji skyru z jogurtem, 1/2 porcji frużeliny, ponownie porcję skyra z jogurtem i pozostałą porcję frużeliny. Wierzch udekorować borówkami, płatkami kokosowymi, posiekaną czekoladą i herbatnikami. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować