Deser z crème patissière i oreo

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Słynne ciasteczka w przepysznym deserze!

  • 60 min

Składniki:

  • Crème patissière (na 2 porcje):
    *1 szklanka cukru
    *5 żółtek
    *1/4 szklanki mąki
    *2 szklanki mleka
    *1 łyżka masła
    *Ziarenka z laski wanilii (ok. 1/4 laski)
    Dodatkowo:
    *opakowanie ciastek oreo (176g)
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z crème patissière i oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewamy mleko z ziarenkami wanilii i rozciętą laską z której wyskrobaliśmy ziarenka.
  • 2. Żółtka ubić z cukrem na kogel mogel, dodać mąkę, miksować i powoli dolewać ciepłe mleko nie przerywając miksowania.
  • 3. Przelać masę do garnuszka w którym gotowaliśmy mleko i gotować na niewielkim ogniu, ciągle mieszając do czasu aż zgęstnieje. Na koniec wmieszać do ciepłej masy łyżkę masła.
  • 4. Ciasteczka kruszymy (pozostawiając dwa do ozdoby) i wypełniamy naczynie na przemian: krem - pokruszone ciasteczka aż do wyczerpania składników. Deser dekorujemy okruszkami i ciastkiem.
    Wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Porady

Deser smakuje najlepiej, gdy przygotujemy go dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oreo Wanilia Żółtko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować