Deser "Kopiec Kreta"

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Deser przygotowany na bazie czekoladowych muffinek zgodnie z przepisem na ciasto "Kopiec Kreta", dla odmiany podany w pucharkach. Świetny do popołudniowej kawy.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Czekoladowe muffinki:
    mąka - 2, 5 szklanki
    kakao - 5 łyżek
    cukier - 1 szklanka
    soda oczyszczona - 1 łyżeczka
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    szczypta soli
    olej - 150 ml
    woda - 1/2 litra
    ocet - 2 łyżeczki
    Krem:
    śmietana 30% - 250 ml
    cukier puder - 2 łyżki
    serek mascarpone - 100 g
    starta czekolada - 2 łyżki
    Dodatkowo:
    banany - 2 szt.
    sok z cytryny
    cukrowa posypka do dekoracji
    małe ciasteczka (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser "kopiec kreta" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy czekoladowe muffinki: mąkę przesiewamy w misce razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, cukier oraz sól. W drugim naczyniu łączymy olej, wodę i ocet. Mokre składniki mieszamy z suchymi do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce.
  • 2. Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serem mascarpone. Dodajemy startą czekoladę i dokładnie mieszamy.
  • 3. Muffinki kruszymy i nakładamy na dno pucharków. Następnie wykładamy warstwę kremu. Boki pucharków wykładamy plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na wierzch wykładamy drugą warstwę pokruszonego ciasta. Ozdabiamy cukrową posypką i ewentualnie małymi ciasteczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować