Dla miłośników budyniu - super smaczny i szybki deser. Nie musimy kupować 3 różnych budyniów smakowych aby przygotować ten deser, wystarczy nieco inwencji twórczej i pyszny deser gotowy : )
Deser budyniowy „trzy kolory” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy budyń w odcieniu toffi, ale o słodkim smaku truskawki. Do garnka wlewamy 1 i 1/4 szklanki mleka – nastawiamy na gaz, do pół szklanki mleka dodajemy syrop truskawkowy, budyń bez cukru i cukier (jeśli budyń jest z cukrem to już nie słodzimy) – mieszamy. Gotujemy gęsty budyń – odstawiamy do wychłodzenia. Drugi budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (również był bez cukru wiec dosłodziłam 2 łyżkami cukru). Z ugotowanego budyniu śmietankowego odlewamy 1/3 do miski, dodajemy kakao rozpuszczalne i mieszamy
2.Przygotowujemy 3 pucharki, na dół dajemy ciemną, kakaową warstwę budyniu, następnie układamy obraną i pokrojoną w grubszą kostkę pomarańczę. Równomiernie rozkładamy truskawkowy budyń w kolorze toffi i posypujemy go suszoną żurawiną, na sam koniec wlewamy budyń śmietankowy, a deser dekorujemy kiwi.
Komentarze