Ciasto Delicja jagodowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ciasto zrobione na „dzień jagody” bardzo smaczne i szybko zniknęło.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    11 łyżek kakao

    Biszkopt jasny
    4 jajka
    ½ szklanka cukru
    ½ szklanka mąki pszennej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem
    ½ l mleka
    2 budynie waniliowe
    1 kostka masła
    3 łyżki cukru

    3 galaretki niebieskie
    1 galaretka zielona
    250 g jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto delicja jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy cukier, żółtka na końcu mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Na jednym blacie ciasta wykroić szklanką dwie dziurki oraz delikatnie nożem kształty liścia.
    2. Białka ubijmy na sztywna piane. Dalej ubijając dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 160 stopni. Studzimy w upieczonym cieście wykroić szklanką dziurki.
    3. Krem: na mleku ugotować budynie z dodatkiem cukru, wystudzone utrzeć z masłem. Powstałą masę podzielić na dwie części
    Do jednej części kremu dodajemy sok jagodowy ( dwie łyżki jagód z łyżka cukru miksujemy i przepuszczamy przez sitko)
    Przełożenie placka: ciasto kakaowe, masa jagodowa (5 łyżek kremu zostawiamy do dekoracji boków),placek z dziurkami- dziurki wypełniamy jagodami i zalewamy gęstniejącą niebieską galaretką, nakładamy drugą jasną masę, placek kakaowy z wyciętymi jagodami
    Dodatki :1 galaretkę niebieską rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Do dwóch filiżanek(pasujących do otworów na cieście) układamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką gdy galaretka dobrze stężeje wyjmujemy z filiżanek i umieszczamy w dziurach kakaowych. Zieloną galaretką zalewamy wycięte liście. Ciasto wstawiamy do lodówki po godzinie całość zalewamy tężejącą niebieską galaretką. Boki smarujemy kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować