Ciasto delicja jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy cukier, żółtka na końcu mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Na jednym blacie ciasta wykroić szklanką dwie dziurki oraz delikatnie nożem kształty liścia.
2. Białka ubijmy na sztywna piane. Dalej ubijając dodajemy cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 160 stopni. Studzimy w upieczonym cieście wykroić szklanką dziurki.
3. Krem: na mleku ugotować budynie z dodatkiem cukru, wystudzone utrzeć z masłem. Powstałą masę podzielić na dwie części
Do jednej części kremu dodajemy sok jagodowy ( dwie łyżki jagód z łyżka cukru miksujemy i przepuszczamy przez sitko)
Przełożenie placka: ciasto kakaowe, masa jagodowa (5 łyżek kremu zostawiamy do dekoracji boków),placek z dziurkami- dziurki wypełniamy jagodami i zalewamy gęstniejącą niebieską galaretką, nakładamy drugą jasną masę, placek kakaowy z wyciętymi jagodami
Dodatki :1 galaretkę niebieską rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Do dwóch filiżanek(pasujących do otworów na cieście) układamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką gdy galaretka dobrze stężeje wyjmujemy z filiżanek i umieszczamy w dziurach kakaowych. Zieloną galaretką zalewamy wycięte liście. Ciasto wstawiamy do lodówki po godzinie całość zalewamy tężejącą niebieską galaretką. Boki smarujemy kremem.
Komentarze