Tort owocowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Według mnie rozkosz dla podniebienia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    1 szkl. mąki pszennej
    2/3 szkl. cukru
    4 łyżki gorącej wody
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem: litr śmietanki 36%
    3 łyżki cukru pudru
    3 śmietan- fix
    Oraz: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    1puszka brzoskwiń
    400 g truskawek
    posypka dekoracyjna
    owoce do dekoracji

Tort owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać wodę, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładamy pianę ubitą z białek, mieszamy. Pieczemy przez 40 min w temp. 170 stopni, w tortownicy o średnicy 26 cm. Studzimy. Przekrawamy na trzy części, każdy krążek nasączamy wodą z cytryną.
    2. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fix.1/4 powstałej masy odkładamy do dekoracji.
    3. Krążki przekładamy dżemem, owocami( brzoskwinie, truskawki)śmietaną. Wierzch i boki smarujemy kremówką. Boki obsypujemy posypką dekoracyjną. Wierzch dekorujemy owocami i odłożoną kremówką.

Porady

Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy