Czosnkowe naleśniki z pastą Ajvar, serem tylżyckim , kaparami i pomidorami suszonymi

0 (0 ocen)

Pomysł na naleśniki narodził się tuż przed sprzątaniem lodówki, w której oprócz 3 jajek, sera i kefiru na honorowym miejscu stało ulubione pesto. W taki oto sposób powstały naleśniki wytrawne z nutką czosnku niedźwiedziego przełożone serem tylżyckim z pikantną pastą Avjar i kaparami.

Składniki:

  • DO NALEŚNIKÓW:
    200 g mąki pszennej
    330 g kefiru
    około 200 g wody gazowanej
    3 jajka
    80 g pesto z czosnku niedźwiedziego
    szczypta soli i pieprzu
    NADZIENIE:
    1/2 słoika pasty AJVAR ostrej
    około 7 plastrów sera żółtego tylżyckiego
    mały słoik kaparów
    słoik pomidorów suszonych w oleju

    PRZEPIS NA PESTO znajdziesz również wśród moich przepisów:
    https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pesto-z-czosnku-niedzwiedziego-8
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czosnkowe naleśniki z pastą ajvar, serem tylżyckim , kaparami i pomidorami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, miksując wszystkie składniki. Gotowe ciasto zostawiamy na 30 minut aby "odpoczęło".
    Naleśniki smażymy na suchej patelni. Dodatek pesto, które jest na bazie oleju lub oliwy sprawi, że naleśniki nie będą przywierać do patelni, a tym samym nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu.
    Na połowę naleśnika kładziemy plaster sera, pokrojone pomidory suszone i posypujemy kaparami. Drugą połowę naleśnika smarujemy pastą Ajvar. Naleśniki rolujemy, przekrawamy na pół i gotowe do degustacji.
    Możemy je podgrzać jeszcze na patelni, jeśli lubimy bardzo ciepłe; ale nie jest to konieczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Kapary

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować