Czerwony Kapturek

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto to powstało kiedyś z połączenia smaków, na które akurat miałam ochotę - biszkopt z makiem, krem z mascarpone i wiśnie. A do tego obowiązkowo ulubiona galaretka mojej córci. Jego smak przeszedł moje oczekiwania!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt z makiem:
    4 jajka
    2/3 szkl cukru
    2/3 szkl mąki
    2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl suchego maku

    Krem z mascarpone:
    375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania)
    330 ml śmietanki 30%
    2 śmietan fix-y
    6 łyżek cukru pudru

    Ponadto:
    delicje wiśniowe
    wiśnie drelowane
    2 galaretki wiśniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Czerwony kapturek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.
  • 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 st. C.
  • 3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników.
  • 4. Ułożenie ciasta:
    Na spód biszkoptowy rozsmarować krem. Na wierzch ułożyć delicje (czekoladą do dołu), na to wyłożyć odsączone wiśnie. Całość zalać tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować