Ciasto bez pieczenia czerwony kapturek

3.57 (21 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne, łatwe i szybkie ciasto bez pieczenia czerwony kapturek na chrupiącym czekoladowym spodzie, z serkami homogenizowanymi i wiśniami to smaczny pomysł na ciasto bez pieczenia

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23x28cm:
     
    1 duży słoik Nutelli (500g)
     1 opakowanie sucharków
     500 ml śmietanki 36%
     3 opakowania serka waniliowego homogenizowanego (każde po 140g)
     4 łyżeczki żelatyny
     3 galaretki wiśniowe
    1 słoik wiśni odsączonych z soku
Wystaw ocenę:

3.57 (21 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bez pieczenia czerwony kapturek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sucharki zmielić i wymieszać z nutellą. Wyłożyć nimi dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie docisnąć, aby stworzyć spód ciasta. Schłodzić w lodówce kilka minut.
  • 2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 10 min. do napęcznienia. Galaretki rozpuścić we wrzątku i zostawić do momentu, aż zaczną tężeć.
  • 3. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serki homogenizowane i połączyć całość na jednolitą masę.
  • 4. Żelatynę zahartować masą śmietanową dodając do nie kilka łyżek i mieszając. Następnie mieszankę wlać wolnym strumieniem do całości masy śmietanowo-serkowej i wymieszać do połączenia się składników. Wyłożyć je na spód czekoladowy ciasta i schłodzić w lodówce. Masa powinna stężeć.
  • 5. Na stężałą masę wyłożyć odsączone wiśnie. Zalać je tężejącą galaretką. Całość włożyć do lodówki, masa musi zastygnąć.

Porady

Należy poczekać, aż galaretka będzie tężała. Jeśli za szybko wykryjemy ją na wierzch ciasta spłynie na samo dno

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować