Czekoladowy przekładaniec

4.5 (196 ocen)

Idealne ciasto na zimowy weekend.Wygląda bardzo efektownie i z pewnością będzie się prezentować elegancko na świątecznym stole.

Składniki:


  • Składniki ciasto :
    6 jajek,
    150g szklanki cukru,
    1/2 szklanki mąki pszennej,
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki kakao, 2 łyżki oliwy z oliwek.


    Składniki masa :
    500ml śmietany 30%,
    500g serka mascarpone,
    3 łyżki cukru pudru.

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowy przekładaniec 1. Przygotowanie ciasto : Oddziel żółtka od białek.Białka ubij na sztywną pianę.
    Dodaj cukier cały czas miksując.Do masy białkowej dodaj żółtka, wymieszaj składniki.
    Wlej oliwę i zmiksuj. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiej.
    Całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie połącz składniki.Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180stopni.

  • 2. Przygotowanie masa : Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodawaj partiami serek nie przerywając miksowania.
  • 3.
    Przygotowanie ciasta czekoladowy przekładaniec : Czekoladowe ciasto ostudź. Podziel na 3 części wzdłuż. Każdą cześc posmaruj masą śmietankową nakładając na nią kolejną część ciasta. Górę posmaruj masą. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować