Przekładaniec czekoladowy

0 (0 ocen)

Słodkie świąteczne ciasto któremu nikt się nie oprze.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

    7jaj

    1szkl. cukru

    1szkl. mąki pszennej

    3łyżki mąki ziemniaczanej

    1budyń czekoladowy

    2łyżeczki proszku do pieczenia

    2łyżki kakao

    Poncz:

    woda gazowana

    Masa z mlecznej czekolady:

    1kostka margaryny

    3łyżki mąki pszennej

    3łyżki mąki ziemniaczanej

    2łyżki wody

    2mleczne czekolady

    3łyżki żelatyny na 1/3szkl. wrzątku

    0,5l. mleka

    Masa z białej czekolady:

    1kostka margaryny

    3łyżki mąki pszennej

    3łyżki mąki ziemniaczanej

    2łyżki wody

    2białe czekolady

    3łyżki żelatyny na 1/3szkl. wrzątku

    0,5l. mleka

    Dodatkowo:

    biszkopty

    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przekładaniec czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Suche składniki przesiewamy przez sito. Białka ubij na puch. Dodaj stopniowo cukier, następnie żółtka. Zmiksuj. Dodaj suche składniki-wymieszaj ręcznie łyżką. Piec 40min. w 170C. Blaszka 24x36. Po upieczeniu przetnij na pół. Dolny blat nasącz.
  • 2. Masa z białej czekolady:Czekolady rozpuszczamy razem z wodą. Mąki wymieszaj w 1/3szkl. mleka, resztę mleka zagotuj razem z cukrem i wlej rozpuszczoną czekoladę. Zagotuj i wlej do tego rozczyn z mąkami-ugotuj budyń. Wystudz i dodaj pokrojoną margarynę. Żelatynę rozpuść we wrzątku i pozostaw do lekkiego stężenia.Lekko tężejącą żelatynę wlej do masy. Zmiksuj. Wylej większą część masy na ciasto. Następnie poukładaj biszkopty.
  • 3. Masa z mlecznej czekolady: Czekolady rozpuszczamy razem z wodą. Mąki wymieszaj w 1/3szkl. mleka, resztę mleka zagotuj razem z cukrem i wlej rozpuszczoną czekoladę. Zagotuj i wlej do tego rozczyn z mąkami-ugotuj budyń. Wystudz i dodaj pokrojoną margarynę.Żelatynę rozpuść we wrzątku i pozostaw do lekkiego stężenia.Lekko tężejącą żelatynę wlej do masy. Zmiksuj. Wylej większą część masy na ciasto. Przykryj 2częścią nasączonego biszkoptu. Wierzch ciasta posmaruj resztą masy z białej czekolady i posyp wiórkami. Udekoruj resztą masy mlecznej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować