Kaszak Czekoladowy

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Szybki, bez pieczenia dla niespodziewanych gości. Robiłam go już jako dziecko.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    300 g herbatników
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka kaszy manny
    2 łyżki ciemnego kakao (lub paczka cukru waniliowego)
    3 łyżki margaryny
    1 szklanka słodkich rodzynek, np. Irańskich
    + polewa czekoladowa
    + migdały do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kaszak czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód ciasta 1. Herbatnikami wyłożyć dno blachy do pieczenia. Rodzynki przebrać i przelać wrzątkiem. Odcedzić. Mleko zagotować z dodatkiem margaryny. Wsypać cukier, wymieszać. Powoli wsypywać kaszę manną, stale mieszając,aż do zagęstnienia i aby nie powstały grudki. Dodać kakao i rodzynki.
  • kaszak 2. Wylać masę na herbatniki, Wyrównać łyżką. Resztę herbatników ułożyć na wierzch i polać gotową polewą czekoladową. Posypać migdałami. Odstawić w zimne miejsce do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować