Czekoladowo-orzechowy mus na kruchym spodzie z orzechów laskowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Rozdrobnić orzechy laskowe (najlepiej blenderem). Uprażyć orzechy z cukrem i dodać mąkę, masło, kakao, sól i wyrabiać ciasto aż składniki się połączą. Wyłożyć ciasto do tortownicy (o spodzie 24 cm). Nakłuć całość widelcem i piec ok 20 min.
Wyciągnąć spód z piekarnika aż do ostygnięcia.
3. Wsypać żelatynę do wody i poczekać ok. 5 min aż zmięknie. Mieszać na wolnym ogniu, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować). Do całości dodać krem orzechowy i mieszać, aż składniki się połączą, następnie ściągnąć z gazu. Zmiksować mascarpone razem z musem w dużej misce. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę, dodając powoli kakao i cukier. Powoli dodawać ubitą kakaową śmietanę do masy mascarponowo-orzechowej. Wyłożyć delikatnie całość na kruchy spód, wyrównując wierz. Przykryć i chłodzić w lodówce przez ok. 3 godzin.
4. Wykończenie bananowe
Na gotowy, zastygnięty mus wykładamy plasterki bananów, w taki sposób, żeby całość została przykryta warstwą bananową. Posypujemy wszystko rozdrobnionymi orzechami i płatkami migdałowymi, dekorujemy roztopioną tabliczką czekolady.
Komentarze